V některých chemických podnicích se produkce založená na aminokyselinách získává působením (kyselinami a zásadami) na surovinový materiál - na živočišné nebo rostlinné bílkoviny (původ bílkoviny nemá význam, neboť živočišné a rostlinné bílkoviny se skládají z jedněch a týchž aminokyselin.
Protože pro bílkoviny je takové působení nespecifické a agresivní, tyto látky to podstatně rozrušují, ničí surovinový materiál a v důsledku dostáváme malé množství aminokyselin, uvážíme-li celkové množství výchozích bílkovin. Kromě toho dochází k rozrušování, ničení většiny nestálých aminokyselin (hlavně tryptofanu, histidinu a cysteinu), což vede k přeměně z formy L na formu D a ke ztrátě biologické aktivity.
BIOIBERICA používá exkluzivní proces hydrolýzy z enzymů, získaných biologickou cestou. Tento proces je plně přírodní, neboť je podobný procesu hydrolýzy bílkovin v živých organismech pro získávání aminokyselin.
Správná činnost enzymu vyžaduje přísnou kontrolu času, teploty a kyselosti. V průmyslových objemech může být tento proces realizován pouze v podnicích podobných farmaceutickým společnostem.
Enzymy jsou velmi specifické a jsou schopné rozeznávat místa spojení aminokyselin v bílkovině (peptidické vazby), a tedy aminokyseliny, získané pomocí tohoto procesu, nemají žádné odchylky; aminokyseliny si uchovávají svoji přirozenou levostrannou strukturu, která umožňuje živým organismům jejich absorbování a využívání při látkové výměně. Kromě toho tento proces nevyvolává narušení nebo zničení purinových a pyrimidinových zásad v surovinovém materiálu, získávaných z buněčné DNA. Tyto látky vystupují jako vegetativní a hormonální prekurzory.
Další hlavní složkou z hlediska kvality aminokyselin BIOIBERICA je pečlivý výběr surovinového materiálu, a to na základě jeho původu, což zajišťuje homogenitu produkce v různých šaržích, nepřítomnost solí a těžkých kovů atd.
Charakteristiky kvality výrobků na bázi aminokyselin
Enzymy, působící při fermentativní hydrolýze, vyvolávají destrukci bílkovin pouze po peptidických vazbách, přičemž uvolňují velké množství celých, nepoškozených L-- aminokyselin.
Oproti tomu kyseliny a zásady při chemické hydrolýze vyvolávají destrukci bílkovin chaoticky, nesystematicky, a výtěžek čistých molekul L--aminokyselin je velmi nízký, přičemž obsah nepotřebných nebo dokonce i škodlivých látek je velmi vysoký.
S pomocí chemické hydrolýzy, kdy se na bílkoviny působí kyselinami nebo zásadami.
Chemická hydrolýza vyvolává chaotickou, nesystematickou destrukci bílkovin a nikoli po peptidických vazbách, proto dochází k rozrušování a destrukci mnoha aminokyselin a výtěžnost volných L--aminokyselin je velmi nízká, a to jak z procentuálního hlediska, tak i co do druhového složení.
Při tomto způsobu na bílkoviny působí čisté průmyslové enzymy a přesně „řežou“ bílkovinu po peptidických vazbách. Tím se dosahuje vysoké výtěžnosti volných L--aminokyselin, přičemž jsou zachovány všechny jejich druhy.
Toto jsou aminokyseliny, získané chemickou hydrolýzou. Mnohé z nich jsou poškozené nebo nejsou ve volné formě a jsou pro rostliny bezcenné. Velmi nízké procento volných aminokyselin a zdaleka ne všechny druhy aminokyselin chemickou hydrolýzu „přežijí“.
Toto jsou aminokyseliny, získané fermentativní hydrolýzou. Nejsou poškozené a jsou ve volné formě. Jsou zachovány všechny druhy aminokyselin. Rostliny je mohou snadno absorbovat a okamžitě využít.
Při výrobě TERRA-SORB® BIOIBERICA používá stejné zařízení, jaké se používá i při výrobě farmaceutických přípravků.
Pro fermentativní hydrolýzu se používají vždy jen čisté specializované enzymy v přísně kontrolovaných podmínkách. Veškerá kontrola výrobního procesu je automatizována a provádí se s pomocí počítačů.
To vše zajišťuje vysokou a stálou kvalitu TERRA-SORB®.